اساسیترین نقطه ضعف وبسایتهای ایرانی، عدم بهرهمندی از استراتژی کسب و کار یا بیزینس پلن است. چه بسیار وبسایتهایی که یک شبه و بدون هیچ استراتژی کسب و کار یا بیزینس پلن معینی در دسترس عموم قرار میگیرند و پس از مدت کوتاهی کنار گذاشته میشوند. کنار گذاشته شدن حالتهای مختلفی دارد، یا صاحبان کسب و کار بیخیال توسعه وبسایتشان میشوند و یا وبسایت مذکور توسط گوگل کنار گذاشته میشود. در هر صورت، این کنار گذاشته شدن در نتیجه عدم چینش استراتژی کسب و کار یا بیزینس پلن مدون انجام میگیرد.
شاید از خودتان بپرسید که چرا صاحبان وبسایتهای ایرانی کمتر به فکر ارائه استراتژی کسب و کار یا بیزینس پلن می افتند. متاسفانه دیدگاه صاحبان کسب و کار پیرامون وبسایت و سایت سازی، با ماهیت واقعی وبسایتهای تجاری تفاوت بسیار دارد. سایت سازی در حقیقت نوعی سرمایهگذاری محسوب میشود و محتویات آن به عنوان داراییهای معنوی افراد در نظر گرفته میشوند، این در حالی است که اکثر صاحبان کسب و کار ایرانی، وبسایت را صرفا به چشم ابزاری تبلیغاتی و کم بازده در نظر میگیرند.
بحث دیگری که باعث دوری صاحبان کسب و کار از چینش استراتژی کسب و کار یا بیزینس پلن مدون میشود، عدم برخورداری از دانش کافی در این زمینه است. در ادامه ضمن ارائه راهکار به منظور طراحی استراتژی کسب و کار یا بیزینس پلن، سعی میکنیم ماهیت ارزشمند وبسایتها را برایتان روشنتر کنیم.
چگونگی چینش استراتژی کسب و کار یا بیزینس پلن
اول از همه باید بدانید که فارغ از وسعت کسب و کارتان، داشتن یک وبسایت میتواند فرصت تعامل با مشتریانی از سراسر جهان را برایتان فراهم کند. باقی مسئله مربوط به شکل ارائه شما است، اگر قصد دارید محصولات و خدمات خود را به مشتریان جهانی ارائه دهید، باید خود را به کلاس جهانی نزدیک کنید. همانطور که پیشتر نیز اشاره کردیم، توسعه یک وبسایت درست و حسابی برای بیزینستان نوعی سرمایهگذاری در زمینه مستقلات معنوی به شمار میرود، این سرمایه به مراتب کمتر از میزان سرمایهای است که باید برای رشد در دنیای واقعی در اختیار داشته باشید. با این همه، شما میتوانید با همین سرمایه اندک مزدی چندین برابر بیشتر از سرمایهگذاری در دنیای واقعی دریافت کنید.
مهمترین نکتهای که باید به ذهن بسپارید، این است که سایت شما به هیچ عنوان نباید پیش از آمادگی صد در صد، در دسترس عموم قرار بگیرد. سایت باید از هر لحاظ تکمیل باشد، علیالخصوص بحثهای مرتبط با امور تکنیکال و navigation. سعی نکنید کارتان با انجام معجزه شروع کنید، بروید سراغ عرضه همان محصولاتی که در دنیای واقعی هم طرفدار دارند. یکی از اصلیترین ارکان استراتژی کسب و کار یا بیزینس پلن، تولید محتوای مکرر است. مخاطب به عشق مواجهه با محتوای جدید است که به وبسایتتان برمیگردد.
برای چینش استراتژی کسب و کار یا بیزینس پلن باید زمان بندی دقیقی برای کارهایتان لحاظ کنید. زمان بندی مناسب حین تعیین استراتژی کسب و کار یا بیزینس پلن باید بازهای سه تا پنج ساله را در بر بگیرد. این چشم انداز سه الی پنج ساله، محور طراحی ظاهر، کارهای گرافیکی و تولید محتوای وبسایت شما است.
پس از تعیین بازه زمانی استراتژی کسب و کار یا بیزینس پلن ، باید شیوه معینی برای ارائه محصولات و خدماتتان تعریف کنید. صاحبان کسب و کار باید حین طراحی شیوه ارائه محصولات، ضمن در نظر گرفتن اهداف بلند کسب و کارشان، نیازهای مقطعی مخاطبان خود را نیز در نظر بگیرند. نقش شیوه ارائه در استراتژی کسب و کار یا “بیزینس پلن”، مانند یک سالن تئاتر اختصاصی است. بازدیدکنندگان ممکن است یکسان یا متفاوت باشند، آنها هر روز به یک آدرس میآیند تا نمایشی جدید ببینند.
در ابتدای کار بالا بردن یک وبسایت، ممکن است صرفا خودتان به همراه حداکثر یکی دو نفر دیگر مشغول کار بر روی وبسایت باشید اما در صورت پیروی از استراتژی کسب و کار یا بیزینس پلن مدون، بیشک خیلی زود افراد بیشتری به تیمتان جذب میشوند. در این مرحله از کارتان شما باید وظیفهای بسیار مهم را به گردن بگیرید، آن هم چیزی نیست جز مدیریت منابع انسانی. شما باید از توانایی تک تک اعضای تیمتان باخبر باشید و حتیالامکان از هرچه در اختیار دارید استفاده کنید.
آخرین قدم از طراحی استراتژی کسب و کار یا بیزینس پلن موفق، تعیین اهداف مالی است. البته همانطور که در ابتدای مقاله خواندید، اصلیترین هدف تدوین استراتژی کسب و کار یا بیزینس پلن کسب درآمد است، بنابراین فرض را بر این گذاشتیم که پیش از رسیدن به این مرحله، اهداف اقتصادی پیش فرض خود را مشخص کردهاید. شرط موفق شدن، این است که تمام مراحل قبلی را بر اساس ذهنیتتان از اهداف مالی پیش فرض خود طی کرده باشید تا در این مرحله تمرکز خود را بر اهداف مالی بلند مدت خود معطوف کنید.
مطالب بالا شامل تمام چیزهایی است که باید برای تدوین یک استراتژی کسب و کار یا بیزینس پلن مناسب از آنها آگاهی داشته باشید. استراتژی کسب و کار یا بیزینس پلن مناسب، برنامهای است که شما را در مرحله به مرحله از راه اندازی و رشد کسب و کارتان یاری دهد. استراتژی کسب و کار یا بیزینس پلن مانند نقشهای شما را در شکل دادن به مجموعه تحت کنترلتان یاری میدهد. زمانی که کسب و کارتان رشد میکند، بیشک نیاز به همکاری با افراد یا مجموعههای سرمایه گذار بیش از پیش خود را نمایان میکند. نکته قابل توجه این است که سرمایهگذاران نیز بر اساس استراتژی کسب و کار یا بیزینس پلن شما تصمیم به همکاری با شما میگیرند.
به عنوان اولین قدم در طراحی یک وبسایت موفق، همین حالا خودکار و قلم بردارید داستان کسب و کار خود را در پنج سال آینده روی کاغذ بنویسید. مهم نیست داستان شما تا چه میزان خوشبینانه و افسانهای به نظر برسد چرا که شما میتوانید به راحتی و با طی مراحل بالا، به تمام اهداف خود برسید. طراحی زیرساخت را هرگز دست کم نگیرید، کوچکترین جزئیات یک کسب و کار، بزرگترین تغییرات را پیرامون آن رقم میزنند. طراحی بیزینس زیرساختی نیازمند صبر و هوشمندی است، صبر برای پرورش و اتصال زیر ساختها و هوش برای کسب درآمد از اجزای زیر ساختی بیزینس.