موبایل فرندلی (Mobile friendly) بودن وبسایت یوزرفرندلی ، ششمین ویژگی یک وبسایت استاندارد است. امروزه بیشتر کاربران اینترنت، از طریق موبایلشان اطلاعات مختلف را جستجو میکنند. اطلاع از این که صفحات وبساییتان چطور بر روی نمایشگر گوشی ظاهر میشوند و البته ارزیابی کیفیت سیستم ناوبری وبسایت در فرمت موبایل امری ضروری است. به شکلی از طراحی سایت که هم در فرمت دسکتاپ یوزر فرندلی باشد و هم به نحو احسن در نمایشگر موبایل جا بگیرد، طراحی یوزرفرندلی میگویند. دکمههای یک سایت یوزرفرندلی، باید به شکلی طراحی شده باشند که هم در صفحه نمایشگر pc به وضوح دیده شوند و هم لمس کردنشان در نمایشگر موبایل کار دشواری نباشد. همچنین نیاز است حواستان را به این نکته جمع کنید که تصاویر به کار رفته در وبسایت باید به گونهای انتخاب شوند که بتوان آنها را عنوان break point معرفی کرد.
اندازه تصاویر و بهینه بودن دکمهها، تنها دو مورد از ضروریات موبایل فرندلی (Mobile friendly) بودن وبسایت یوزرفرندلی هستند. در ادامه صحبتهای بیشتری را پیرامون این موضوع مطرح خواهیم کرد.
لازمههای موبایل فرندلی (Mobile friendly) بودن وبسایت یوزرفرندلی
موبایل فرندلی (Mobile friendly) بودن وبسایت یوزرفرندلی، به این معنا است که وبسایت شما به خوبی در صفحه نمایشگر موبایل ظاهر شود. اصل رتبه بندی در گوگل، بر اساس یوزرفرندلی بودن وبسایت است. موبایل فرندلی (Mobile friendly) بودن وبسایت یوزرفرندلی، موجب افزایش چشمگیر میزان رضایت کاربر از وبسایت میشود. در طراحی وبسایت سازگار با موبایل، اجزای وبسایت به گونهای چیده شدهاند که نیاز شما به زوم کردن روی صفحه، به منظور کلیک روی دکمه و یا خواندن متنی خاص به حداقل برسد.
نرمافزار page speed insight، یکی از ابزارهای گوگل است که ضمن تست سرعت، موبایل فرندلی (Mobile friendly) بودن وبسایت یوزرفرندلی را بررسی میکند. به غیر از کاربرد نرمافزارهایی مانند page speed insight، mobile friendly test tool و mobile phone emulator، شما میتوانید با بررسی سیزده ویژگی زیر موبایل فرندلی (Mobile friendly) بودن وبسایت یوزرفرندلی خود را بررسی کنید:
- داشتن قالب responsive.
- ساده بودن فهرست.
- خلاصه بودن فرمها.
- دکمههای CTA بهینه شده.
- بهرهمندی از تابع جستوجو.
- در دسترس بودن دکمههای کلیک خورد.
- بهینه بودن اندازه المانهای مختلف وبسایت.
- به کار نگرفتن تبلیغات POP UP.
- کم بودن حجم متن هر پاراگراف.
- انتخاب هوشمندانه فونت.
- سرعت لود متناسب.
- استفاده از مدیا QUERY.
- به کارگیری افزونه AMP.
در ادامه به توضیح برخی از این ویژگیها خواهیم پرداخت.
به کارگیری media query
مدیا کوییری از ابزارهای تخصصی CSS3 محسوب میشود. منطق ابزار Media query بر این اساس که یک طراح سایت، باید پیش از هرچیزی نسخه موبایل وبسایت خود را طراحی کند. کار با مدیا کوییری، به این شکل است که شما هرکدام از کادرهایی که فکر میکنید باید در وبسایت موبایل فرندلی به شکلی متفاوت رفتار کنند، به عنوان break point به این ابزار معرفی میکنید. این ابزار از جمله ابزارهای تخصصی محسوب میشود که برای استفاده از آن نیازمند تسلط بر زبانهای برنامه نویسی هستید.
اندازهها، کلید موبایل فرندلی (Mobile friendly) بودن وبسایت یوزرفرندلی
این که هر کدام از break pointها به خوبی در قالب موبایل جا بگیرند واقعا مهم است. بخشها و تصاویر مختلف وبسایت، باید آن قدر بزرگ باشند که در صفحه موبایل بتوان به راحتی روی آنها کلیک کرد. از طرفی اگر دکمهها و تصاویر زیادی بزرگ باشند، ممکن است به یکدیگر بچسبند و ظاهر وبسایت را خراب کنند. توجه داشته باشید که اکثر کاربران برای کلیک روی دکمههای مختلف از انگشت شست خود استفاده میکنند. بنابراین لازم است که فاصله انگشت شست از دکمهها بر اساس اولویت استفاده از آنها انجام بگیرد. لازم به ذکر است که در طراحیهای تبلت فرندلی، دکمههای مهم در وسط صفحه وبسایت قرار میگیرند.
چگونه تابعی برای جستجو طراحی کنیم؟
طراحی و به کار بستن تابع جستجو برای موبایل فرندلی (Mobile friendly) بودن وبسایت یوزرفرندلی ضروری است. پیش از طراحی تابع، نیازمند یادگیری اصول خلاصه سازی فرمها هستید. دسترسی کاربر به فهرستها در نمایشگر موبایل، زمین تا آسمان با دسترسی به فهرست در صفحه نمایشگر کامپیوتر و تبلت متفاوت است. البته که نحوه دسترسی به فهرستها در صفحه تبلت و کامپیوتر نیز متفاوت از هم دیگر هستند، با این حال تفاوت آنها در شکل دسترسی خلاصه میشود.
به طور خلاصه فهرست در گوشی، باید به شکلی طراحی شود که با اسکرین کوچک و دسترسی لمسی سازگاری داشته باشد. فهرست در تبلت باید متناسب با اسکرین بزرگ و دسترسی لمسی باشد و فهرست در لپتاپ، باید متناسب با نمایشگر بزرگ و دسترسی موشوارهای باشد. در هر سه قالب، میتوانید فهرست خود را در نوار کناری وبسایت پیاده سازی کنید.
و اما تابع جستجو… اولین بار آمازون بود که با طراحی یک نوار جستجوی قوی، نقش تابع جستجو در میزان موبایل فرندلی (Mobile friendly) بودن وبسایت یوزرفرندلی را بررسی کرد. آمازونیها با طراحی یک نوارد جستجوی دقیق و جستجو بر اساس یک تابع حساب شده، نیاز کاربران به فهرست را حتیالامکان کاهش دادند.
چگونه دکمههای CTA را به جهت موبایل فرندلی (Mobile friendly) بودن وبسایت یوزرفرندلی بهینه کنیم؟
مهمترین چالش مارکت استراتژیستها برای تضمین موبایل فرندلی (Mobile friendly) بودن وبسایت یوزرفرندلی، طراحی درست دکمههای CALL TO ACTION است. دکمههای CALL TO ACTION، باید مخاطب را در عرض حداکثر سه ثانیه وادار به تعامل با شما کنند.
حالا نکته چالش برانگیز کار کجا است؟ آن جا که بخواهید اندازه و متن جملهها را به شکلی تنظیم کنید که هم در صفحه نمایشگر موبایل خوب به نظر برسند و هم در نمایشگر لپتاپ گم نشوند. بهتر است کار طراحی دکمههای CTA را به گرافیست مجموعه خود بسپارید. البته که گرافیست به تنهایی قادر به طراحی VALUE PROPOSITION مناسب نیست. بنابراین خودتان نیز باید در کار دخیل باشید تا موبایل فرندلی (Mobile friendly) بودن وبسایت یوزرفرندلی خود را تضمین کنید. در آخر، اگر بخواهم تمام آن چه که خواندید را در یک جمله خلاصه کنم، میتوانم این طور بگویم که موبایل فرندلی (Mobile friendly) بودن وبسایت یوزرفرندلی، در گرو بهرهوری صد در صدی از منابع انسانی مجموعه تحت کنترلتان است. به این منظور باید تمرکز ویژهای روی بحث مدیریت روابط انسانی و مدیریت روابط عمومی مجموعه خود داشته باشید.