سیستم نویگیشن وبسایت؛ مانند آن بازیکن خوبی میماند که یک تنه تیمش را قهرمان میکند. در قسمتهای قبلی برایتان در مورد چیستی وبسایتهای یوزر فرندلی صحبت کردیم. اگر یادتان باشد تا به این جای کار با هم در مورد رنگ وبسایت حرف زدیم. در این قسمت قرار است وقت بیشتری را به توضیح اهمیت سیستم ناوبری وبسایت اختصاص دهیم. ناوبری سایت، مهمترین جنبه یک سایت یوزرفرندلی است.
اطلاعات مورد نیاز کاربر شما باید هرچه سریعتر در اختیار آنها قرار بگیرد. اگر فکر میکنید که کاربر شما باید زمان زیادی را برای فکر کردن به حرکت بعدی خود اختصاص دهد، یعنی باید درباره شکل عملکرد سیستم navigation سایتتان تجدید نظر کنید. داشتن باکس جستجو میتواند عملکرد سیستم ناوبری سایت را بهبود ببخشد. در ضمن بهتر است طراحی منوی سایتتان کاملا ساده باشد، طوری که مخاطب را درگیر پوستههای مختلف نکند. ساختارهای طراحی فهرست سایت، بسیار متنوعاند، پس سعی کنید هوشمندانه انتخاب کنید. انتخاب شما باید بر اساس شناختی که از مخاطبتان کسب کردهاید انجام بگیرد.
چگونه از درستی عملکرد سیستم نویگیشن وبسایت مطمئن شویم؟
این که سیستم نویگیشن به صورت پیش فرض روی یک وبسایت یوزرفرندلی نصب میشود به معنای قوی بودن سیستم نویگیشن وبسایت مورد نظر نیست. اکثر اوقات طراحی سیستم نویگیشن وبسایت به طراحان وبسایت واگذار میشود. این افراد عموما درک بسیار بالایی از زیبایی شناسی دارند اما با اصول طراحی سیستم نویگیشن وبسایت بر اساس معیارهای مارکتینگ آشنایی ندارند.
سیستم نویگیشن وبسایت میتواند به تنهایی عامل شکست یا پیروزی استراتژی صاحبان وبسایت باشد. سیستم نویگیشن وبسایت میتواند به تنهایی کابران را جذب وبسایتتان کند و آنها را تبدیل به مشتری بالقوه کند. سیستم نویگیشن وبسایت میتواند کاربر را هرچه زودتر به مطالب کلیدی یا به قولی صفحات GOAL وبسایت برساند. همچنین داشتن سیستم نویگیشن وبسایت قوی، کار ایندکس مطالب کلیدی سایتتان را برای موتورهای جستجو راحتتر میکند.
شاید کمی غیر منصفانه به نظر برسد، اما تاثیر منفی سیستم نویگیشن وبسایت ضعیف بر روی سیستم به مراتب بیشتر از تاثیر مثبتی است که سیستم نویگیشن وبسایت استاندارد روی وبسایت میگذارد. خلاصه که اگر دنبال بهرهمندی از مزایای داشتن سیستم نویگیشن وبسایت استاندارد نیستید، باید جلوی ضررهایی احتمالی را هر طور که هست بگیرید.
چگونه ناوبری وبسایت خود را تقویت کنیم؟
اولین قدم این است که مسیرهای ثابتی برای مخاطبان خود طراحی کنید. به فرض اگر مخاطبتان در نقطه الف قرار دارد، صرفا باید به سمت نقطه ب هدایت شود. ترتیب محتواهای خود را مشخص کنید. اگر ترتیب را مشخص نکنید، نمیتوانید به هدفی که تعیین کردهاید برسید.
دستههای مختلف مطالبی که در وبسایتتان وجود دارد، باید به خوبی از یکدیگر تفکیک شوند. این تفکیک صرفا شامل جداسازی موضوعات مختلف از یکدیگر نیست. شما باید بتوانید برای هر بخش متفاوت از وبسایت سبک ارائهای خاص طراحی کنید. شکلهایی که برای ارائه مطالب خود طراحی میکنید، باید ضمن متفاوت بودن با یکدیگر مرتبط باشند.
تمامی المنتهای به کار رفته در سیستم نویگیشن وبسایت ، باید لینک باشند. اهمیت لینک در هدینگها نزدیک به ده برابر بیشتر از لینکهای به کار رفته در سایر المنتهای به کار رفته در سیستم نویگیشن وبسایت است. حتی در منوهای کشویی هم باید لینک وجود داشته باشد. به این صورت که اگر مخاطب روی هر کدام از تایتلهای منو کلیک کند، زیر تایتلها برایش در صفحهای جدید نمایش داده شوند.
این که تمامی تصویرهایی که استفاده میکنید ALT TEXT داشته باشند هم عملکرد سیستم ناوبری را بهبود میبخشد. اهمیت وجود ALT TEXT در تصاویری که لینک داده شدهاند بیشتر هم میشود. توجه داشته باشید که ابزار جستجو در وبسایتتان نیز باید به درستی عمل کند تا یک مجموعه بدون نقص برای ناوبری داشته باشید. از کنار دکمههای CTA وبسایت به سرعت عبور نکنید. این دکمهها باید به شکلی هوشمندانه طراحی شده باشند. در واقع مخاطب صرفا با دیدن هر دکمه، باید بداند که دکمه مورد نظر قرار است او را به کجا بکشاند.
حتما آن چه خلق کردهاید را آزمایش کنید
در طراحی وبسایت یوزرفرندلی، هیچ چیز به صورت پیش فرض استاندارد نیست، مگر این که خلاف آن ثابت شود. اگر فکر میکنید سیستم ناوبری وبسایتتان به درستی عمل میکند، آن را آزمایش کنید. برای آزمایش سیستم ناوبری وبسایت خود، باید اول سری به وبسایتهای رقیبتان بزنید. همانطور که در این وبسایتها چرخ میزنید، یادداشت کنید که از کدام ویژگی آنها خوشتان آمده و کدام خصوصیت برایتان جذاب نبوده.
هر مشکلی که در سایت رقیب به چشمتان میخورد را یادداشت کنید، سپس به سایت خودتان برگردید و درست از همان مسیر ناوبری حرکت کنید. سعی کنید ویژگیهای مثبت وبسایتهای رقیب را در سیستم ناوبری وبسایت خود پیاده کنید. قطعا سیستم ناوبری وبسایت شما برتریهای چشمگیری نسبت به سایتهای رقیب خواهد داشت. شیوه درست برخورد با نقاط قوت، تقویت بیشتر آنها است.
راه دیگری که برای آزمایش سیستم ناوبری وجود دارد، کمک گرفتن از ابزار آنالیتیکس است. آن چه به نوعی باگ ابزارهای آنالیتیکس به شمار میرود، غلط از آب در آمدن تحلیل کاربران است. همانطور که پیشتر گفتیم، راه اطمینان از ابزار آنالیتیکس، کمک گرفتن از دیگر ابزارها به علاوه دنباله روی از مخاطب است.
ختم کلام درباره سیستم ناوبری
جدای از همه این قواعد و نکات، سعی کنید قضیه را برای خودتان ساده کنید. اسمش روی آن است، سیستم ناوبری. یک چیز شبیه به همان gps . gps چه ویژگیهایی دارد؟ نقطهای که کاربر در آن ایستاده را مشخص میکند و راههای جلوی پایش را به او نشان میدهد. لازم است که مخاطب حین گشت و گذار در سایتتان هیپنوتیزم شود. اگر این گشت و گذار طولانی شود، طبیعتا مخاطب از حالت هیپنوتیزم بیرون میآید. در این شرایط شما باید مسیری که طی کرده است را به او یادآور شوید. اجازه ندهید سر نخ از دست مخاطب در برود.
تفاوت سیستم ناوبری وبسایت با gps، در این است که gps مخاطبان خود را به سمتی روانه میکند که دلخواه خود مخاطب باشد، اما سیستم ناوبری وبسایت، مخاطب را به سمتی میبرد که شما میخواهید. شما چشم مخاطب را به کمک محتوا میبندید و به از طریق سیستم ناوبری او را به سمت هدف خود میکشانید. لازمه چنین فرآیندی داشتن محتوای قوی، در عین تسلط بر مسیر رسیدن به هدف است.